29 Mart 2009 Pazar

Uygulama Programlama Arayüzleri için Kullanılabilirlik

Uygulama Programlama Arayüzü (UPA) [ing: Application Programming Interface – API], işletim sisteminin, bir kütüphanenin veya bir servisin diğer programlara sağladığı fonksiyon ve sınıf kümesidir.

UPA’ların tasarımı ve geliştirilmesi konusunda literatürde çok sayıda yazılım mühendisliği çalışması olmasına rağmen, bunların çok azı bu arayüzlerin kullanılabilirliğine işaret etmektedir. Diğer taraftan, kullanılabilirlik üzerine çok sayıda insan-bilgisayar etkileşimi çalışması olmasına rağmen, bunların yalnızca küçük bir kısmı UPA’ları kullanarak yazılım geliştirmeye çalışan geliştiricilerin de aynı zamanda bir “kullanıcı” olduğunu hesaba katmıştır.

Uygulama geliştiriken her zaman “kullanılabilirlik” kavramını aklında tutması gereken "program geliştirici”ye yönelik kullanılabilirlik fikrine dikkatler, ancak 1996 yılında Steven Pemberton’ın “Programmers are Humans, Too” başlıklı çarpıcı konuşmasıyla çekilebilmiştir. Orada da belirtildiği gibi, programcılar da bilgisayarla etkileşim içinde olan "insanlar"dır. Bu etkileşimin araçları ise, başta programlama dilleri ve kütüphaneler olmak üzere, yazılım geliştirme ortamları, test araçları, editörler, vs dir. Şu haliyle, progracılar da insan kabul edildiğinde, onların bilgisayarla etkileşimi olan yazılım geliştirme faaliyetleri de HCI'a dahil olmaktadır. Yani programlama dilleri üzerinde de görev analizi, gereksinim analizi, kullanıcı testleri ve kullanıcı merkezli iteratif tasarım yapılmalıdır.

Ben bu konuyla yüksek lisans tezim dolayısıyla tanıştım. Çalışmalarımda ilerledikçe, edindiğim bilgileri buradan sizle paylaşmaya çalışacağım.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder